It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Hoge en lage tonen halen op je volgende karaoke party

Voor de aankomende zanger en degene die regelmatig aan karaoke doet is het kennen en beheersen van het stembereik van cruciaal belang. Als je een echte Mariah Carey of Barry White wil zijn op je volgende karaoke party moet je natuurlijk wel aan het oefenen! Je eigen stembereik kennen maakt het je mogelijk je te ontwikkelen en verbeteren zodat je niet bang hoeft te zijn voor rode konen van schaamte als je je onverhoopt mocht wagen in een nog niet eerder verkend gebied van hoge en lage noten.

Stap 1: Ontdek je eigen stembereik

Er zijn drie hoofdsoorten stembereik die hoge, middelhoge en lage stemmen beslaan: respectievelijk de kopstem, de mengstem en de borststem. Je merkt wel dat de woordkeuze van het lichaam is gebruikt, want het is via het lichaam dat je kunt vaststellen in welke groep je valt.

Probeer dit maar eens: plaats je hand boven op je hoofd en vervolgens op je borst terwijl je de verschillende bovengenoemde stemmen uitprobeert. De plaats van de twee soorten stembereik wordt zo duidelijk.

Goed, doe nu het volgende: Plaats een hand op je neus en dan weer op je borst. Afhankelijk van waar je de meeste trillingen voelt, kun je vaststellen of je van nature een kopstem hebt (hoog), borststem (laag) of gemengd (ertussenin).

Wat betekent dit nu allemaal? Nu je de twee locaties van je stem weet en ook waar het bij jou het meeste trilt, is het mogelijk om je eigen bereik uit te vinden. Leer je bereik te beheersen voor je het probeert te horen! De hoogst mogelijke noot halen maakt je nog niet een betere zanger. Een goede zanger kent en beheerst voor alles zijn bereik.

Stap 2:Oefen de zen-houding

De hoogste noten halen kan moeilijk blijken als je de zen-houding niet beheerst. Als je hele gezicht en lijf vreemde houdingen aanneemt, zal het zeker niet goed gaan. Een vertrokken gezicht en verwrongen lijf betekent dat je een noot probeert te halen die buiten je bereik ligt of dat je te gespannen bent ervoor. Vergelijk het maar eens met sporten, dan hebben we het niet over hoogspringen of gewichtheffen. Denk eerder aan speerwerpen, waarbij het enige dat telt is een constante werpbeweging naar voren. In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht, helpt spierspanning niet om hoger te komen. Je keel wordt juist geblokkeerd erdoor en zo kan de lucht niet meer vrij doorstromen.

Het sleutelwoord hier is ontspannen. Hier zijn wat tips om dat te bereiken:

  • Ontspan je kaak, laat deze hangen in de laagst mogelijke positie.
  • Doe wat zangoefeningen voordat je je gaat voorbereiden op het zingen van je lied.
  • Ontspan je schouders.
  • Maak draaiende bewegingen met je hoofd (forceer het niet, je hoeft niet te lijken op het meisje uit The Exorcist).
  • Drink water op kamertemperatuur, want dit ontspant de stembanden.

Stap 3: Maak gebruik van je lichaam

Voor alles moet je de juiste houding aannemen. Zit rechtop maar wel ontspannen en houd je hoofd recht. We hebben de neiging om onze kin omhoog en omlaag te doen om hoge of lage noten te halen, wat een vergissing is omdat het de luchtweg blokkeert. Doe je keel wijd open (denk eraan hoe je keel samentrekt als je slikt, dat is het tegenovergestelde van wat je wilt). Een open keel betekent dat het geluid niet geremd wordt en dus krachtiger is. De hoogste en laagste noten hebben wat meer lucht nodig om niet 'als een nachtkaars uit te gaan'.

Maak gebruik van je middenrif en vergewis je ervan dat je borstkas hoog blijft!Je maag gaat het werk doen, duw de noot met je maag eruit. Aarzel niet om je hand op je maag te leggen zodat je de beweging begeleidt.

Om de vertolking nog te verfijnen kan je glimlachen tijdens het zingen van de lage noten: dat maakt de toon helderder.

Stap 4: Let op overgangen

Het is eenvoudiger dan je denkt om te switchen tussen de drie soorten stembereik die we hebben beschreven, de kopstem, mengstem en borststem. Als je snel van de een naar de ander wil gaan binnen eenzelfde nummer, moet je goed aan je overgangen werken. Probeer de lange overgang van hoog naar laag van een sirene na te doen en dan van laag weer naar hoog: dit is een goede oefening.

Beleef een top karaoke experience met onze catalogus van 58,000 titels!

KaraFun ontdekken

Dit moet je lekker vinden!