It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Britney Spears: een popster die Amerika (en de wereld) veroverde

Kind van het diepe Zuiden van Amerika


Op 2 december 1981 is Baby Britney geboren in McComb, Mississippi, en ze groeide op in Louisiana. Je weet wel, die moerassige staat uit het beroemde nummer "Blue Bayou" gezongen door Linda Ronstadt (wat in feite een cover was), vol muskieten en akelige alligators. Niets wees erop dat dit kind de beroemdheid zou worden die ze nu is, ondanks dat ze op zeer jonge leeftijd al erg goed kon zingen en dansen.

Maar je moet toegeven dat de kleine meid talent had. Het is niet voor niets dat ze op slechts 11-jarige leeftijd erin slaagde binnen te komen in de All New Mickey Mouse Club, een bijzonder populaire show voor een jong publiek. Daar ontmoette ze haar toekomstige vlam Justin Timberlake, die ook in de Disney-machine terecht was gekomen.

In 1998 hoorden alle tieners voor het eerst…


Back to school 1998: de sound van "Baby One More Time" komt uit alle stereo-installaties (alleen de echte die hards herinneren die zich nog). Een tienermeisje met staartjes danste in de gangen van de middelbare school zoals niemand anders dat kon, en het was een hit! Haar debuutalbum met dezelfde naam werd een wereldwijd succes. Al een maand na de release werd deze platina en bereikte de nummer een-plek in 15 landen, waarmee de jonge Britney Jean Spears opgestuwd werd tot de status van een internationaal icoon.

Begin jaren 2000 kwam de zangeres met de opvolger "Oops! .... I Did It Again". Van het album met die naam werden er meer dan 20 miljoen verkocht, met al 1,3 miljoen exemplaren in de week van de release. Op grond van haar recordaantal verkopen ging Brit' daarna op een mega-tour, sloot lucratieve contracten af met beroemde merken en verscheen er een derde album, simpelweg Britney genaamd. Het meisje afkomstig van het platteland van Louisiana was inmiddels een stuk volwassener en gaf daar blijk van met haar titel "I'm a Slave 4 U".

Van alle markten thuis (en het moet gezegd, een enorme geldmachine) stapte ze de filmwereld in met de film Crossroads. Omschreven als een "flop", was het zowel volgens de recensenten als commercieel een mislukking. Het nummer van de soundtrack geschreven door Dido, "I'm Not a Girl, Not Yet a Woman", gaat de muziekgeschiedenis in.

2003: de provocatie


Puriteins Amerika was geschokt dat dit kind uit hun land, dat de kuisheidsgelofte had afgelegd, emancipeerde met haar eerste notoire schandaal op het VMA-podium, waar ze gekleed in een bruidsjurk "Like a Virgin" zong en Madonna smachtend zoende, terwijl haar rivale van oudsher Christina Aguilera toekeek. Op muziekgebied werkte ze samen met Moby en R. Kelly en schoof op naar urban music met het enorme succes van "Toxic". Ook begon ze te schrijven en componeren voor "Everytime".

Haar privéleven en met name haar liefdesrelaties werden lang uitgesponnen in de roddelpers. Uitgeput raakte Britney gewond op de set van een van haar video's en uiteindelijk leidde dit tot de eerste onderbreking van haar carrière.

Tijdens deze pauze in 2005 verscheen ze in haar eigen reality show met de toekomstige vader van haar kinderen en echtgenoot, danser Kevin Federline, en bleef de roddelpers aanvallen. Het chaotische koppel werd kritisch gevolgd door de hele wereld en er werd gezegd dat de zangeres bipolair was en verscheidene verslavingen had. In 2007 scheerde ze haar hele hoofd kaal en werd daarmee de beroemdste kaalkop uit de geschiedenis.

It’s Britney B***H


Geef het maar toe, ook jij hebt dit geschreeuwd aan de keukentafel op 'Gimmie More', van haar album Blackout, die zijn naam echt eer aandeed. In september 2007 verscheen Britney Spears ter gelegenheid van de VMAs waggelend en slecht playbackend op het podium, maar haar album werd toch een hit. In 2008 kwam ze met Circus, met daarop het alom bekende "Womanizer", gevolgd door een bijna oneindige tour (een van de meest lucratieve in de geschiedenis), maar haar mentale staat verslechterde steeds verder. Het was in deze periode dat ze onder curatele van haar vader werd gesteld.

Brit' komt terug in 2011, gaat op de elektro-toer met "I Wanna Go" en "Till The World Ends" afkomstig van Femme Fatale en gaat door in een koortsachtig tempo tot 2013 met de release van haar 8e opus, Britney Jean, waarop het poëtische "Work Bitch" staat. Tegelijkertijd verkreeg ze een residency voor twee jaar bij het beroemde Planet Hollywood Resort and Casino in Las Vegas, dat werd verlengd tot 2017.

#FreeBritney


In 2018 werd een tweede residency met veel ophef aangekondigd maar die werd uiteindelijk uitgesteld. In 2019 kondigde Spears opnieuw uitstel aan, deze keer 'voor onbepaalde tijd'. In die tijd begonnen er geruchten de ronde te doen van misbruik door haar vader, die nog steeds haar immense fortuin beheerde. In 2020 stapte de zangeres naar de rechter om de curatele in te laten trekken, maar de rechtbank weigerde en verlengde deze tot 2021. Sindsdien heeft Brit' gezwegen, verscheen zelden in het openbaar en postte op haar Instagram-account slechts een paar berichten over haar gezinsleven. Haar fans van het eerste uur startten de #FreeBritney beweging op social media, ze zijn gespitst op elke noodkreet en wachten op het moment dat zij 'bevrijd' zal worden van haar vader.

Aan de vooravond van haar 40e verjaardag heeft Britney Spears wereldwijd meer dan 200 miljoen albums verkocht en wij dagen je uit iemand te vinden die geen enkele titel van haar kent.
Foto Vishnu R Nair van Pexels

Beleef een top karaoke experience met onze catalogus van 58,000 titels!

KaraFun ontdekken

Dit moet je lekker vinden!