Waarom blijven sommige nummers in je hoofd hangen?

03/07/2017

We zijn allemaal wel eens slachtoffer geweest; een vriend zingt iets en de rest van de dag krijg je die melodie en tekst niet meer uit je hoofd. Van de Macarena tot Let it Go is vaak een stevige nacht slapen nog niet voldoende om deze melodie die je achtervolgt maar ook o zo goed is, te verdrijven.

Volgens een onderzoek gepubliceerd door het tijdschrift Psychology of Music heeft 90% van de bevolking op zijn minst een keer per week te maken met een nummer dat niet meer kwijt te raken is.

Ook al is het een algemeen probleem, het soort nummer varieert per persoon en persoonlijke voorkeur.

Waarom blijven die nummers toch zo hangen?

Populariteit - Hoe populairder het nummer, des te vaker zal je het horen en dus is het ook logisch dat het zal blijven hangen.

Compositie - Volgens onderzoeken geleid door Dr. Kelly Jakubowski van de Universiteit van Durham, hebben nummers die blijven hangen gebruikgemaakt van de volgende elementen:

  • Een simpele melodie met een refrein dat makkelijk te onthouden is.
  • Onregelmatige intervallen.
  • Een vlot tempo. Tempo heeft invloed op onze hersenen en het vermogen ervan om nummers op te slaan, net als lichamelijke activiteit en beweging, zo blijkt.

Tips om een nummer kwijt te raken

  • Luister naar of zing een lied in zijn geheel - Als je een nummer van het begin tot het eind afluistert kan je brein het loslaten.
  • Denk aan andere dingen - Recent gepubliceerd onderzoek in het Britse Journal of Psychology toont aan dat hoe meer iemand probeerde niet aan een vasthoudend nummer te denken, des te lastiger het werd om het kwijt te raken! Probeer te mediteren, dat kan je gedachten afleiden.
  • Probeer een hersenbreker - Taken uitvoeren waarbij het brein aan het werk moet (sudoku, kruiswoordraadsels, puzzels, etc.) zorgt voor een sterker brein en helpt de geest af te leiden.
  • Kauw kauwgum - Deelnemers aan een onderzoek aan de Universiteit van Reading gaven aan dat kauwgum hielp om sneller bepaalde teksten en melodieën uit hun hoofd te krijgen dan anderen die geen kauwgum kauwden.

Wij hebben wat nummers geselecteerd die blijven hangen maar ook heel leuk zijn om te zingen:


Lees verder...

Wanneer muziek en film elkaar ontmoeten

Wanneer muziek en film elkaar ontmoeten, levert...

Tip van de maand: Voeg de naam van de zanger toe

Je organiseert een karaokeparty en dankzij de...

Suggesties en tips voor duetten

Sonny & Cher, Hall & Oates, The Everly Brothers,...

Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.