Suggesties en tips voor duetten

20/02/2018

Sonny & Cher, Hall & Oates, The Everly Brothers, Outkast... Allemaal prachtige muziek door duo's gemaakt. Er kan een magisch moment ontstaan als twee stemmen samen gaan, maar het is ook heel goed mogelijk dat het mis gaat, met name als het duet niet goed is voorbereid.

Hier zijn wat tips (met een paar suggesties voor nummers) om als duo een stralend paar te vormen!

Allereerst, als je je stijl en toonhoogte kent, moet je het geschikte nummer vinden voor beide zangers (dit artikel kan daarbij helpen). Als dit niet het geval is, pas dan de toonhoogte van het nummer aan om het aan te passen aan jullie stemmen, om niet het risico te lopen een noot te missen wanneer je een hele hoge moet halen.

Duetten zijn niet verplicht. Soms is het riskanter om het in je eentje te doen, maar als je besluit om een duet te zingen, probeer dan de rollen te verdelen: een van de twee kan de tweede stem zingen of de laatste stukjes van de zinnen accentueren... het belangrijkste is elkaar niet in de weg te zitten maar juist elkaar beter te maken!

Weet wanneer het jouw beurt is. Je moet je voorstellen dat een duet een wedstrijd is waarbij je aan elkaar vastgebonden bent: als de een valt, valt de ander ook. Probeer je partners delen te kennen liefst even goed als je eigen. Zo kan je anticiperen op jouw beurt (en de partner helpen als die er niet uitkomt in het eigen stuk).

Vergeet niet dat je partner en jij voor een publiek staan. Je zingt een duet, dus er wordt interactie tussen jullie verwacht, een soort compliciteit of gezonde rivaliteit. Als er geen fysiek of oogcontact tussen jullie is, voelt het publiek dat. Maar laat jullie compliciteit ook weer niet doorslaan. Als je bijvoorbeeld met je beste vriendin zingt en jullie alleen maar naar elkaar lachen, zal het publiek zich snel buitengesloten voelen.

Hier zijn wat ideeën voor nummers om als duet te zingen:

Despacito - Luis Fonsi en Daddy Yankee

De grootste hit van 2017, "Despacito", was een absolute topper met tegen de 5 miljard views op YouTube. Het nummer brengt twee Puerto Ricaanse artiesten, Luis Fonsi en Daddy Yankee, samen voor een duet waarin hun muzikale werelden gecombineerd worden, Latin Pop en Reggaeton.

Ain’t No Mountain High Enough - Marvin Gaye en Tammi Terrell

Met dit nummer spatten de vonken er artistiek gezien vanaf bij Marvin Gaye en Tammi Terrell, twee beroemdheden van de Motown-scene. Ze zetten hun samenwerking voort met "You're All I Need to Get By," "Ain't Nothing Like the Real Thing" en "Precious Love." Maar in "Ain't No Mountain High Enough" komt hun compliciteit toch wel het beste naar voren, als de artiesten om de beurt de coupletten zingen waarna ze tijdens de vocale uitbarsting in het refrein als met één stem zingen.

Endless Love - Diana Ross en Lionel Richie

"Endless Love" was niet alleen het grootste succes voor beide artiesten, maar het was ook een extreem lang succes met 27 weken in de US Charts in 1981. Het nummer kende een tweede leven met de vertolking van Luther Vandross en Mariah Carey in 1994. Het is een zijdezacht duet dat een bepaalde techniek vereist, met mooie harmonieën.

Crazy in Love - Beyoncé en Jay-Z

In 2003 brak Beyonce door in een solocarrière, met name dankzij de single "Crazy in Love", waarin ze haar liefde voor de rapper en inmiddels haar echtgenoot Jay-Z tentoonspreidt. Het nummer, dat zich op de grens tussen soul, funk-retro en dance pop afspeelt, wordt afgewisseld met rapcouplets van haar partner.

Under Pressure - Queen en David Bowie

In 1981 hadden de twee rockgiganten, David Bowie en Queen, min of meer afgesproken tijdens een ontmoeting in Montreux, Zwitserland, de titel "Cool Cat" samen te produceren. Ontevreden over het resultaat gingen de muzikanten tijdens een jamsessie vrij ermee aan de gang. Daar kwam "Under Pressure" uit voort. Het nummer toont het talent en het vocale bereik van David Bowie en Freddie Mercury, met zowel torenhoge stijgingen als scat-passages die perfect worden gecontroleerd.

Wil je altijd duetten zingen? Bekijk dan onze playlists Duetten voor vrouwen, Battles en Liefdesduetten.


Lees verder...

7 super KaraFun features die je niet moet vergeten

Sommige zangers hebben veel talent maar houden...

Zes nummers die zich lenen voor 'mama appelsap'

'Mama appelsap' kan een praktische noodgreep zijn...

Muziek met een onvergetelijke choreografie

Muziek is ontspannend voor de oren, maar sommige...

Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.