Dit jaar wordt de muziek een filmster!

15/02/2019

2019 wordt het jaar van de muziek! De muziek verschijnt in de film en omgekeerd komt de film ook de muziek binnen… De band tussen muziek en film is nog nooit zo hecht geweest.
We komen overal nieuwe nummers tegen: film, musicals, biopics, tekenfilms en ga zo maar door, en we kunnen niet wachten om die te gaan zingen!

Aan het eind van de 80-er en 90-er jaren kapseisden de harten van bioscoopbezoekers tegelijk met de Titanic en het hart van de hoofdrolspelers Leonardo DiCaprio en Kate Winslet, dat van Patrick Swayze en Jennifer Gray in Dirty Dancing, Kevin Costner en Whitney Houston in The Bodyguard of Timon en Pumbaa in The Lion King. De soundtracks van deze films waren een enorm succes, zo'n groot succes dat The Bodyguard in competitie was met Pink Floyd’s iconische album The Dark Side of the Moon voor de vijfde plaats in de "Best Selling Albums" aller tijden!

De nieuwe gouden periode

Na het eind van de 90-er jaren raakte de platenindustrie in een crisis en brak ook het eind aan van musicalfilms waarvan de soundtracks zo succesvol waren. Het was pas in 2014 dat wat wel de 'nieuwe gouden periode' kan worden genoemd aanbrak en het publiek weer in was voor filmmuziek. Het verschijnsel piekte in 2016 met La La Land, een film die evenveel enthousiasme opriep bij de recensenten als het publiek.

Slechts twee jaar later, in 2018, eiste de muziek zijn plek weer op in het filmlandschap en op dit moment zien we allerlei klassiekers opnieuw verschijnen​​ als Mary Poppins Returns, genomineerd voor vier Golden Globes en drie Oscars, met name voor het nummer "The Place Where Lost Things Go", of Mamma Mia! Here We Go Again, die het repertoire van ABBA onder de aandacht bracht en de soundtrack en het coveralbum van Cher als een komeet deed rijzen. Dan is er ook nog Bohemian Rhapsody, het verhaal van de charismatische leider van Queen, Freddie Mercury, met in de hoofdrol Rami Malek, ook een favoriet voor de race om de Oscars.

En wanneer een artiest nog zijn of haar filmdebuut moet maken, kan dat de geboorte van een ster van het witte doek zijn, zoals het geval is met Lady Gaga die zeer wordt geroemd en genoemd als mogelijke winnares van een van de beroemde gouden beeldjes voor haar rol in A Star is Born.

Nog een onweerstaanbaar recept voor een succesvolle soundtrack: de musical. Maar deze keer wordt er gezongen door echte acteurs, en vaak verbazingwekkend talentvol, zoals in het geval van Hugh Jackman en Zac Efron in The Greatest Showman, die de vierde film van 2018 werd qua ticketverkoop.

Een geanimeerd jaar!

Al deze films stevenen af op een stroom van prijzen in 2019, en het lijkt er niet op dat dit verschijnsel alweer over is. Dit jaar zullen tekenfilm-musicals in het middelpunt van de belangstelling staan met vervolgfilms van Toy Story (en de terugkeer van componist Randy Newman) en Frozen 2.

Ook zijn er echte bewerkingen van klassieke Disney-musicals te verwachten: Dumbo van Tim Burton en Danny Elfman (Chicago, Fifty Shades of Gray), The Lion King met de koning van de filmmuziek Hans Zimmer, Aladdin, en The Greatest Showman, of de vijfde afleveirng van Shrek (met een aaneenschakeling van kwaliteitsmuziek van Smash Mouth, Eels en Weezer). Last but not least, de release van Wicked, de Broadway-show geïnspireerd op The Wizard of Oz die in 2003 is gelanceerd en op zijn beurt weer tot een film heeft geleid die gepland staat voor 2019.


Lees verder...

Geef muziek cadeau met de KaraFun geschenkbon

Dit jaar is het helemaal niet nodig om tijd te...

De 10 meest gezongen karaokenummers in 2018

Met zijn zes Grammy Awards, waarvan twee voor...

Voorkom dat je karaokeparty een nachtmerrie wordt!

Je bent helemaal klaar voor een speciale...

Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.