It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Muziek met een onvergetelijke choreografie

Muziek is ontspannend voor de oren, maar sommige nummers zijn het ook voor de ogen. Deze maken nu deel uit van de muziekgeschiedenis om de bijbehorende choreografie. Vaak vanwege innovatie, soms zijn ze puur lachwekkend, wat miljoenen mensen een goed humeur kan bezorgen. Hier volgt een terugblik op enkele beroemde danspassen uit de muziekgeschiedenis.

Macarena - Los Del Rio (1994)

De 'Macarena' van Los Del Rio, een wereldwijd succes in 1994, dankt het dansje aan de danseres Mia Frye. Het wordt al snel buitengewoon populair omdat het zo makkelijk uit te voeren is. Je hoeft namelijk alleen maar je heupen min of meer op het ritme van de muziek te bewegen, je armen uit te steken, en vervolgens op je schouders, achter je hoofd en op je billen, waarmee je draait waarna je tot slot een bokkensprongetje maakt. Dit kan je eindeloos herhalen.

Gangnam Style - PSY (2012)

De koning van de waanzin, de Koreaanse artiest PSY, is erin geslaagd zijn nummer maar vooral zijn dansje in de hele wereld tot een succes te maken. Eerst was het de bedoeling het te baseren op dieren als de panda of de kangoeroe, maar de zanger merkte al snel dat je met het paard veel soepeler en vooral grappiger bewegingen kon maken. Het komt er dus op neer dat je afwisselend galoppeert, de teugels van je trouwe rijdier stevig vasthoudt, je met een lasso zwaait en gooit om tot slot zijwaarts te galopperen. De choreografie is zo angstaanjagend doeltreffend dat er maandenlang over de hele wereld immense flash mobs zijn georganiseerd.

Y.M.C.A. - Village People (1978)

Het lastigste van het dansje van de 'Y.M.C.A.', legendarische discohit van de Village People, is nog wel om een Indiaan, een agent, een soldaat, een cowboy, een arbeider en een motorrijder bijeen te brengen en hun te vragen de bewegingen te maken van een verkeersleider op een vliegveld. Het lied verwijst naar de Young Men’s Christian Association, een christelijke jeugdbeweging die bestond tot in de jaren zeventig en uitsluitend voor jongens was. Het werd een symbool voor de gay-cultuur waar de groep uit voortkwam.

Asereje (The Ketchup Song) - Las Ketchup (2003)

De internationale zomerhit uit 2003, 'Asereje (The Ketchup Song)' heeft zijn succes evenzeer te danken aan het stampende ritme van het type 'drilboor', als aan de kinderlijke eenvoud van de choreografie. Als de vier voornaamste passen van het dansje eenmaal goed zijn bestudeerd, kan dit perfect worden uitgevoerd door dansers van 7 tot 77 jaar. Het grappigste was nog wel dat het publiek er totaal niet in slaagde de tekst van het lied mee te zingen, terwijl dat toch op 1 stond in 26 landen, omdat het een zelfbedacht soort Spaans was.

Mashed Potato Time - Dee Dee Sharp (1962)

Dit nummer, letterlijk 'tijd voor aardappelpuree', van Dee Dee Sharp, is het eerste in 1962 dat verwijst naar deze dans die in de mode raakt in het kielzog van de twist, het jaar ervoor populair gemaakt door Chubby Checker en zijn 'Let’s Twist Again'. Hiervoor zijn zeer soepele enkels nodig, die werkelijk worden mishandeld doordat er continu mee moet worden gedraaid en ook gevoel voor ritme is absoluut noodzakelijk om niet compleet voor gek te staan.

Lambada - Kaoma (1989)

In de zomer van 1989 zijn de Europeanen wild van de 'Lambada' van Kaoma, en vooral van de dans die bij het nummer hoort. Deze roept een sfeer van zon en sensualiteit op omdat de lijven tegen elkaar geplakt zitten en de bewegingen op zijn minst suggestief zijn. Toch is het een jeugdig duo dat het nummer ten gehore brengt, Chico en Roberta. De eerste is dominee geworden en de tweede dierenarts.

De vogeltjesdans - J.J. Lionel (1980)

Omdat het lied uitstekend geschikt is voor feesten is de 'Vogeltjesdans' een ongekend succes geworden in Europa in 1983 en zijn er meer dan 2,5 miljoen exemplaren van verkocht. Dit stuk dat werd gecomponeerd door de Zwitserse accordeonist Werner Thomas stamt echter al uit 1957 en is uitgebracht in tientallen talen. De enorme populariteit van de versie van J.J. Lionel is met name te danken aan het feit dat deze uitvoering zo feestelijk klinkt, en dankzij de kinderlijk eenvoudige bewegingen die bestaan uit het in de handen klappen, inhaken bij de partner om een rondje te draaien en dan met de billen zwaaiend flink door de knieën gaan. Ook al hebben we alles welbeschouwd nog nooit een eend met handen, armen of benen gezien...

Beleef een top karaoke experience met onze catalogus van 58,000 titels!

KaraFun ontdekken

Dit moet je lekker vinden!