It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

De jaren '90: de beste nummers, voor volop nostalgie en fun!

Een bekend liedje klinkt bij je buurman thuis. Een nummer dat non stop uit een veelkleurige draagbare radio kwam die trots midden in de woonkamer stond. Ineens denk je terug aan de fuifjes op de middelbare school, aan pyjamaparty's en aan de cult cd's met 2 titels die in stapels op stoffige rekken liggen. Word je er nostalgisch van? Vergeet maar even dat men zijn neus ervoor ophaalt en dat de walkman zogenaamd uit de mode is, hier zijn de beste nummers van de jaren '90. Bereid je voor op een reis in de tijd en een duik in je mafste herinneringen!

Sluit je speakers aan en herbeleef legendarische hits!

1 - Het is (alweer!) meer dan 30 geleden dat de titel Smells Like Teen Spirit van de groep Nirvana, die verscheen op het album Nevermind, de massa's in vervoering bracht. We weten nog steeds niet of de graffiti gemaakt door de zangeres van Bikini Kill in de hotelkamer van Kurt de bron was van de eerste strofen van dit rauwe lied. Of dat het simpelweg de deodorant van zijn vriendin betrof met de fraaie naam Teen Spirit.

2 - Vroeger luisterden we op straat naar Gangsta's Paradise terwijl we onze brede schouders toonden. Nu werken we in de sportschool aan onze spierballen. Coolio, featuring L.V, blijft hoe dan ook de toon zetten op een melodie die ons heel bekend voorkomt (de fans van Stevie Wonder hebben ongetwijfeld de wijs van Pastime Paradise herkend, net als liefhebbers van de film Dangerous Minds).

3 - Een van de grootste successsen van de jaren 90 is zonder enige twijfel het beroemde Zombie van de Cranberries, over het conflict tussen Noord-Ierland en het Britse leger. Dit hypergevoelige onderwerp zorgde voor een stevige polemiek! Dit weerhield Dolores O’Riordan en haar kameraden er niet van lid te worden van de club van muzikale topartiesten. Hier komt het, leef je er maar op uit: 3,2,1… “In your head, in your heaaad” !

4 - Liefdesverdriet, rebellie tegen de gevestigde normen en jeugd op zoek naar de zin van het leven zijn allemaal ingrediënten van het nummer Creep. Tegen alle verwachtingen in raakte Thom Yorke, de leider van de groep Radiohead snel verveeld door dit iconische nummer, ook tijdens publieke optredens. Een gril van een popster of had hij er serieus genoeg van? Maakt niet uit. Volgens ons verdient Creep absoluut een plaats in de Rock’n’Roll Hall of Fame.

5 - Als No Doubt je niets zegt, zullen wij je geheugen wel eens opfrissen met haar platinablonde haar. Ja, ja, het gaat inderdaad over Gwen Stefani. Op Don’t Speak vertelt de zangeres een verhaal zonder enig sentimenteel cliché: haar breuk met Toni Kanal, die niemand anders is dan de bassist van de groep. Inmiddels heeft Gwen de man van haar dromen gevonden. We kunnen wel stellen dat deze wereldhit haar karma positief heeft beïnvloed!

via GIPHY

Zin in een verjongingskuur? We hebben het perfecte middel bereid!

6 - Het kwartet van R.E.M lijkt nog geen jaar ouder te zijn geworden. Trouwens, Shiny Happy People geeft ons ontzettend veel zin om te springen als kleine kinderen op het schoolplein. De titel van deze schijnbaar onschuldige single is geïnspireerd op de propagandaposters uit de duistere dagen van China. Tegelijk ironisch en politiek betrokken is Shiny Happy People honingzoet maar lang niet naïef te noemen.

7 - Vreemd, sexy en totaal mesjogge, de popsound van Closer heeft de popwereld op zijn grondvesten doen schudden. Nine Inch Nails wordt nu beschouwd als een pionier van de industriële metal, feit blijft dat de “made in NIN” virtuozen spelen met de regels van het genre dat hen op het lijf geschreven is. Als kers op de taart houdt de betoverende stem van zanger Trent Reznor ons tot het eind in zijn greep.

8 - Tijd om te schuifelen! In gezelschap van Boyz II Men gaan jullie je partner op de dansvloer wat laten beleven. Niets is zo goed als een zwoel l’ll Make Love To You om een gepassioneerde romance te beginnen. Het croonersduo biedt ons een R&B-ballad voor de eeuwigheid, die henzelf overigens een Grammy Award heeft opgeleverd. Zo zie je maar weer, liefde overwint alles!

9 - Na een paar fun songs gaat Gala over tot serieuze zaken (echt HEEL serieus). Je hebt het vast wel gehoord tijdens het boodschappen doen, tijdens het opdoen van de parfum voor je naar de nachtclub vertrok of om een familiediner dat wat indutte op te schudden. Precies, het gaat om Freed from Desire, een nummer dat wereldwijd bekend is.

10- We zijn gewoonweg verslaafd geraakt: een dosis van U Can’t Touch This, dank je hartelijk MC Hammer. De rapper hield duidelijk erg van 'sarouels', de harembroeken van parachutestof. Die periode hebben we allemaal wel gehad. Maar goed, als je in staat bent om miljoenen albums te verkopen, een cartoonheld te worden of het gezicht van het grote Pepsi, is het een absoluut te vergeven vergissing.

via GIPHY

De "Nineties", de nieuwe wending van een muziekepos.

11 - Zegt de term “rap-metal je iets? We raden je ten sterkste aan het geluid harder te zetten op Rage Against the Machine. Het inmiddels super beroemde Killing in the Name, geschreven na het oproer in Los Angeles in 1992 is een ode aan de vrijheid, aan bevrijding, aan brekende ketens. Een goed geoefende band met een explosief geluid, Tom Morello in een fantastische vorm… Beter kan het niet worden!

12 - Het tijdperk van de Spice Girls is nog niet voorbij. Wannabe, dat is de legende van 5 tienermeisjes die “If you wanna be my lover you gotta get with my friends” neuriën. Gemaakt in slechts 4 uur tijd, zette dit spicy nummer de hitlijsten en de popwereld op zijn kop. Mel B, Mel C, Emma, Victoria en Geri belichamen voortaan een van de meest populaire meisjesgroepen aller tijden.

13 - Een niet te evenaren klassieker? Het majestueuze Under The Bridge van de Red Hot Chilli Peppers! Dit gekwelde, krachtige en poëtische nummer toont op sublieme wijze de kracht van Anthony Kiedis en zijn bandleden. Door een combinatie van rock, punk, funk en metal is het repertoire van de Red Hot een heus handelsmerk dat zijn sporen heeft verdiend.

14 - Dankzij Britney Spears worden wij volmaakte teenagers. Na slechts enkele openingsnoten verandert Baby One More Time in een zuiver product van de helse “hitmachine”. We shaken van links naar rechts. We vragen ons af of de staartjes met roze kwastjes en het schijnbaar brave uniform een modieuze misstap zijn of een allegorie van de hype. Maar één ding is zeker: Brit-brit blijft ons verbazen en haar fascinerende charme staat als een huis.

15 - Als je the great Batman Forever hebt gezien, is het onmogelijk dat je niet bent gevallen voor de charmes van Seal en het sublieme Kiss from a Rose. Deze single, die officieel is gecomponeerd in 1987, komt pas in 1994 uit: Seal blijkt een complex en perfectionistisch wezen te zijn. Hoe dan ook, de magie doet zijn werk. Kiss from a Rose verdient het absoluut om een plaats te krijgen in de lijst van mooiste nummers van de nineties.

Wil je er nog meer? Zing de mooiste titels van die tijd dankzij onze playlist Top 90's ⬇️

Beleef een top karaoke experience met onze catalogus van 60,000 titels!

KaraFun ontdekken

Dit moet je lekker vinden!