It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Zing! Je geest en lichaam zullen je dankbaar zijn

Zingen bestaat al sinds mensenheugenis. Het heeft ons nooit verlaten en er is al gezongen door miljarden stembanden, miljarden mensen. Sommige zijn echte sopranen, terwijl andere nooit auditie zullen doen voor de American Idol. Zingen werdt gebruikt om zowel de oorlog als de liefde te verklaren, geheimen te symboliseren en onrecht tegen te gaan, om vrede te eisen. En last but not least, zingen heeft een verwarmende kracht en laat het hart spreken! Meer weten over de geweldige kracht van zang? Hier zijn alle redenen om te zingen om zowel voor de geest als het lichaam, onder alle omstandigheden en om je niet langer alleen te voelen!

Zingen om te ontspannen, stress tegen te gaan en angstgevoelens te uiten!

We zullen er geen doekjes om winden, we kennen allemaal betere en minder goede dagen. Aan het begin van de week straal je als een oesterpareltje geïmporteerd uit Barbados, en lijkt het wel of Don’t Stop The Music van Rihanna speciaal voor jou bedoeld was. Vierentwintig uur later verfoei je de uitvinder van het woord 'baas', de tredmolen van werken-eten-slapen en de 43298 onbeantwoorde berichten. Dat zijn allemaal alarmsignalen die voor een stressgolf zorgen. Niet erger dan je paniekaanval midden in de supermarkt met Taylor Swift en You Need to Calm Down als achtergrondmuziek, maar wel bijna.

De weldadige werking van zingen: door te zingen kun je een hoog niveau van ontspanning bereiken, het is een echte sluis voor decompressie. Door je te concentreren op je stem en de voortgebrachte geluiden gebeurt er iets diep van binnen. Zingen, dat is het nu-moment ervaren en de problemen van alledag loslaten!

Zingen om gelukkig te zijn en te gaan voor een 'positive attitude'

De laatste tijd heb je je hoofd nergens naar staan. Je maalt over de zin van het leven, niets lijkt nog belangrijk te zijn: de perfecte combinatie om somber te worden en te piekeren. Het lijkt dan aanlokkelijk om jezelf te troosten met deprimerende melodieën: een bubble van tederheid, maar dat is slechts schijn! Deze a capella klaagzangen kunnen snel tegen je gaan werken, omdat ze vol droefgeestigheid zitten (en als je dit zo leest is het ook wel troosteloos, nietwaar?). Het is duidelijk tijd om een Big Smile op je charmante gezichtje te laten verschijnen. Ja, ja, Lily Allen adviseert het je van harte.

De weldadige werking van zingen: met zingen komen de stoffen ocytocine, dopamine en endorfine vrij. De chemische eigenschappen hiervan zorgen bij jou voor een mix van plezier en geluk (hormonen, bedankt!). Volgens de meest recente wetenschappelijke studies voelt iedereen zich beter door te zingen en echt lekker in zijn of haar vel. Door een aeroob proces in gang te zetten, gaat het zuurstofgehalte in het bloed naar de maximale waarde, met als gevolg nieuwe energie en een goed humeur. Dit effect “good mood” laat je trouwens niet snel in de steek, want het blijft talloze uren lang of zelfs de rest van de dag gunstig op je humeur werken.

via GIPHY

Zingen om je open te stellen voor anderen en unieke contacten te creëren

Je bent super verlegen en hebt de vervelende neiging om altijd in een hoekje weg te kruipen? Zingen kan de oplossing bieden, het is een vlag die fier wappert in de wind en je aanspoort om te durven. Durven bestaan in de ogen van de ander en jezelf toestemming geven om ruimte in te nemen, is niet eenvoudig maar dat bouw je op. Daarvoor moet je leren los te laten. Door te zingen met anderen kun je een stevige uitdaging aangaan. De uitdaging van de angst bekeken te worden en voor het oordeel van de ander. Het is een heuse vuurdoop begeleid doorNelly Furtado op I’m Like a Bird.

De weldadige werking van zingen: zelfs op afstand (de uitvinder van de videoconferenties zij geprezen) brengt zingen gemeenschappen bijeen, hele volksstammen wereldwijd. Er ontstaan zo sterke en bijzondere banden, des te meer als er in harmonie wordt gezongen. Dan neem je deel aan de ontwikkeling van een nieuw instrument dat uitsluitend met meer personen kan worden bespeeld!

Zingen om de gezondheid te bevorderen en je lichaam in conditie te houden

Een trap van 5 treden op lopen is een lijdensweg voor je geworden, 3 minuten lang bewegen op Mambo No.5 van Lou Bega laat je stevig transpireren… En deze lijst is niet uitputtend. Ben je het zat om je ademhaling te horen piepen als een meeuw op zijn sterfbed? “Een gezonde geest in een gezond lichaam”, zegt dat je niet vaag wat? Het is niet nodig om eeuwen achterelkaar op een loopband te rennen in een lege sportzaal. Zingen is als een schatkist vol therapeutische middelen die jou beslist kan helpen je fysieke conditie te boosten.

De weldadige werking van zingen: niet alleen verbeter je de capaciteit van je long- en ademhalingsapparaat en maak je de spieren van je borstkas sterker, maar als kers op de taart laat je je hele lijf werken: er kan worden gesteld dat je na een paar uur vocalises de indruk hebt of je uit een Olympisch 150-meterbad komt, je een hot yoga sessie hebt gedaan of een marathon in het hooggebergte hebt gelopen. Zo is er aangetoond dat zingen revaliderend kan werken bij de behandeling van acute of langdurige aandoeningen.

via GIPHY

Zingen om je geheugen en je cognitieve vermogens te trainen

Het leven is niet altijd lollig, ook al zouden we het soms willen aanpakken zoals Emma Stone in La La Land en Ryan Gosling aan de haak slaan met Someone in the Crowd. We hebben altijd allerlei dringende dingen te doen. En soms vergeten we daardoor bepaalde prioriteiten, we denken niet aan afspraken, gaan weg zonder de deur achter ons op slot te doen of we laten de aardappels aanbranden in de oven omdat we de tijd vergeten. Een licht brandluchtje verspreidt zich. Verdorie, we zijn al 30 minuten te laat voor de borrel bij tante Suzette, helemaal niet meer aan gedacht...

De weldadige werking van zingen: door te zingen draag je er sterk aan bij vlug van begrip te blijven. Concreet activeert zingen talloze hersengebieden, zodat je in de gelegenheid bent om je psychomotoriek te stimuleren, net als je geheugen en je aandacht. Vele artsen gebruiken maken voor hun werk gebruik van zingen, om hun patiënten te helpen bepaalde herinneringen terug te vinden, die ze zijn kwijtgeraakt door een trauma of een vorm van geheugenverlies.

Zingen om zelfvertrouwen te kweken en zich te doen gelden

Zingen is een belangrijke uitlaatklep. Een plaats en een ruimte die helemaal van jou zijn (tot het tegendeel bewezen is ben je geen cyborg zonder gevoel en niemand bestuurt jouw hersenschors). Laat je meenemen, laat los wat je zwaar valt, wat je dwarszit en je verdriet doet. Stel je open voor je gewaarwordingen en stort je hart uit op Think van Aretha Franklin en de Blues Brothers. Wil je leren woorden te geven aan je emoties en er beter mee om te kunnen gaan? We beloven je dat het de moeite waard is het te proberen.

De weldadige werking van zingen: de kracht van de trillingen voortgebracht door het zingen kan knopen verwijderen en blokkades omverwerpen die een rem zetten op het uiten van je emoties, je angsten en je twijfels. Zingen doe je zonder masker en nodigt je uit je volledig bloot te geven, zonder valse schijn. Met de tijd zal je meer zelfvertrouwen krijgen, ook wanneer je je stem in het openbaar laat horen. Ooit heeft iemand gezegd dat het tijd werd om je persoonlijkheid te tonen en alle facetten ervan te onthullen. Dat was Cindy Lauper en haar ongelofelijke True Colors.

via GIPHY

Zingen om elkaar te ontmoeten en het ijs te breken

Van de ene dag op de andere zijn onze levens in de war geschopt en zaten we opgesloten. Wat te doen wanneer de sociale contacten onmogelijk worden en de hugs tot het verleden behoren? Zingen met je vrienden ter gelegenheid van een #safe-karaoke is een prima manier om gezellig samen te zijn, met veel plezier en energie. Uiteraard zijn er een paar gulden regels om je feestje volgens de regels der kunst te laten verlopen!

De tips van de redactie: je zult het wel weten, tijdens een #safe-karaoke maken desinfecterende middelen, mondkapjes en reinigende doekjes deel uit van de dresscode. Wat het instrumentarium betreft, wordt de microfoon vervangen door een houten pollepel of ander keukengerei dat niet wordt gedeeld (geef het door aan je buur). Tot slot hoef je alleen nog maar je smartphone en je app erbij te halen om de show volledig veilig te starten en lekker te swingen op je favoriete nummers!

Als je zingt, beweeg je je in een parallel universum, met meerdere generaties samen. Gedachten, stemmen en aandacht worden één, zonder je druk te maken om wat anderen ervan zeggen. Er ontstaan vriendschapsbanden die een unieke en bijzondere harmonie voortbrengen, werkelijk uitzonderlijke emoties. Zingen is een groot goed, zowel voor het fysiek als de psyche, dat plezier, ontspanning en vreugde met zich meebrengt. En als de 5 stuks fruit en groente per dag niet voldoende zijn, dan bevelen we je een shot goed humeur aan… Leef je maar lekker uit!

Beleef een top karaoke experience met onze catalogus van 57,000 titels!

KaraFun ontdekken

Dit moet je lekker vinden!