It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Een paar adviezen voor beginnende zangers

Begin je net met zingen? Laten we dan nu aan het werk gaan om een debuut in Las Vegas mogelijk te maken via een korte spoedcursus, die op zijn minst de eerste obstakels weg kan nemen.

Training
Net als een sporter, moet je stevig trainen voordat je een wedstrijd gaat spelen (in jouw geval, spelen voor publiek). Net als een sporter moet je je spieren sterker maken, in dit geval je stembanden, en basisoefeningen leren zodat het een automatisme wordt (voor jou, het zingen van zuivere tonen, het plaatsen van je stem, etc.). Train jezelf dus met behulp van karaokesongs.

Maak gebruik van de oren van anderen
Wanneer je fouten maakt, komt dat omdat je nog niet in staat bent ze zelf vast te stellen. Daarom is het zo belangrijk om kritische vrienden in te schakelen, die op vriendelijke wijze eerlijk zeggen waar het aan schort zodat je je kunt verbeteren. En het meest ideale is natuurlijk les nemen bij een zangleraar.

Geen complexen
Zeg niet zo snel over jezelf dat je slecht zingt en geen mooie stem hebt. Zelfs een timbre dat in eerste instantie niet erg harmonieus lijkt kan worden opgetild door een gedreven vertolking. Denk maar eens aan Bob Dylan: die zou nooit carrière hebben gemaakt als hij zo had gedacht…

Je stijl bepalen
Het timbre van je stem en je muzikale voorkeuren moeten overeenkomen en op basis daarvan moet een beperkt repertoire worden gekozen. Het is niets nieuws als we zeggen dat het levenslied niet op dezelfde manier wordt gezongen als heavy metal. Je fysieke kenmerken en je grenzen op het gebied van longinhoud en stemvolume hebben ook invloed: uitzonderingen daargelaten ben je als je twee meter lang bent en honderd kilo weegt meestal geen contratenor of sopraan…

Maak het jezelf niet te moeilijk
Twee belangrijke punten:
  • In het begin moet je zingen in een taal die goed bij je past en waarbij uitspraak en intonatie geen extra inspanning vereisen, want dat zou je verder van huis brengen voor je belangrijkste doel.
  • Probeer niet je favoriete artiest te imiteren. Weinig kans dat zijn stemregister volkomen overeenkomt met het jouwe.

Simpele tips
Zorg dat je ontspannen blijft. Elke samentrekking van spieren door nervositeit is een belemmering voor het geluid van je stem.
  • Werk aan je ademhaling. Er wordt gezegd dat buikademhaling het meest geschikt is voor het zingen. Dat wil zeggen dat je buik meedoet tijdens inademen en uitademen. Je schouders daarentegen moeten niet worden opgetrokken.
  • Denk aan de verticale richting van het geluid. Je lijf moet een luchtkolom worden zonder belemmeringen. Vandaar dat je houding daarvoor moet zorgen.
  • De techniek van de 'pingpongbal' of de 'hete aardappel' achter in de keel: het beweeglijke gedeelte van je verhemelte moet omhoog gaan om een klankkast te vormen, zoals deze twee beelden goed weergeven.

Neem jezelf op
Neem jezelf zo vaak mogelijk op. Je hoeft daarvoor echt geen dure studiomicrofoon aan te schaffen, een simpele karaokemicrofoon is goed, met eenvoudige sequency software op je computer, zoals het gratis Audacity, of op je smartphone via een opname-app. Luister naar je zelf zo vaak je kunt, zo leer je je zwakke punten kennen.

Beleef een top karaoke experience met onze catalogus van 59,000 titels!

KaraFun ontdekken

Dit moet je lekker vinden!