Karaokenummers die de taalbarrière hebben doorbroken

14/03/2017

Muziek heeft geen geografische grenzen en ook geen vaste tongval (behalve wellicht die van het logo van The Rolling Stones). Een aantal van de wereldwijd populairste nummers zijn niet in het Engels.

Dus zit de populariteit van een nummer nu in de woorden? Of in de kracht van de melodie? Of is het misschien de buitenlandse touch die het direct onweerstaanbaar maakt? Hoe kan de cultus rond de Franse zanger Serge Gainsbourg door de Britten of het succes van de Duitse groep Rammstein in the V.S. anders worden verklaard?

Laten we snel op wereldreis gaan en onze talen verbeteren met behulp van zeven mondiale hits.

Volare

beroemd gemaakt door Domenico Modungo en Dean Martin
Taal: Italiaans
Jaar: 1958

In 1958 begint Volare, een van de klassiekers van het Italiaanse lied, zijn weg naar de top met de voorlopige titel Nel blu dipinto di blu (In het blauwgeverfde blauw). Tijdens het concours van het festival van San Remo is het voor het eerst te horen, waarna het Italië vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival. Vertolker Domenico Modugno eindigt slechts op de derde plaats van de tien, maar het publiek is meteen enthousiast. Dit is de voorbode van een geweldige doorbraak tot in de Verenigde Staten toe waar het lied op nummer een komt te staan.

Pata Pata

beroemd gemaakt door Miriam Makeba
Taal: Xhosa
Jaar: 1957

Gedwongen tot een ballingschap van dertig jaar vanwege haar verzet tegen de apartheid in haar land, Zuid-Afrika, doorkruist Miriam Makeba de hele wereld om haar boodschap van eenheid te verspreiden. De vrouw die voorheen taxi's waste, wordt Mama Afrika, een vedette van wereldfaam, met name dankzij de titel Pata Pata, gezongen in de taal Xhosa.

99 Luftballons

beroemd gemaakt door Nena
Taal: Duits
Jaar: 1983

99 Luftballons, tweede in de Hot 100 van de Amerikaanse Billboard en waarvan men de anti-oorlogsstrekking niet meteen begrijpt, wordt zo populair dat het door Nena opnieuw wordt uitgebracht in het Engels, maar paradoxaal genoeg met minder succes.

La Bamba

beroemd gemaakt door Ritchie Valens
Taal: Spaans
Jaar: 1958

De oorspronkelijk Mexicaanse folksong La Bamba trekt een rock’n’roll-jasje aan met de nieuwe versie die de Amerikaan Ritchie Valens ervan maakt, hoewel hij toch de tekst in het Spaans houdt. Het succes is compleet, met een 22e plaats in de VS en een status van rocklegende voor de eeuwigheid.

Dominique

beroemd gemaakt door Sœur Sourire
Taal: Frans
Jaar: 1963

Dit is wellicht het meest onverwachte succes van allemaal: een Belgische non, Jeanne Deckers, genaamd zuster Luc-Gabriel, alias 'de Zingende Non', die nummer één wordt in Amerika met een zoet liedje in het Frans… en daarmee Elvis Presley en The Beatles voorbijstreeft!

Sukiyaki (Taste of Honey)

beroemd gemaakt door Kyu Sakamoto
Taal: Japans
Jaar: 1963

Dit is de eerste en de enige titel in het Japans die een hit is geworden bij de Amerikaanse buren. Voor succes moest de titel wel eerst worden veranderd, want oorspronkelijk heette het nummer Ue o Muite Aruko (I Look Up As I Walk). De nieuwe titel, Sukiyaki, wat een Japans gerecht is zonder enig verband met de tekst, slaagt erin de kritische kijk ervan op de Amerikaanse aanwezigheid in het land te verhullen. In totaal worden er wereldwijd 13 miljoen exemplaren verkocht.

Gangnam Style

beroemd gemaakt door PSY
Taal: Koreaans
Jaar: 2012

Wie had durven dromen dat de eerste video die op YouTube het astronomische aantal van twee miljard keer bekeken overschreden heeft een onbekende Koreaanse zanger zou zijn die in zijn moedertaal zingt, met een titel die gaat over een buurt in Seoel? Maar dan wordt er geen rekening gehouden met de verslavende werking van zijn dance hit, en de verbazende choreografie en splijtende humor van zijn clip.

Dragostea Din Tei

beroemd gemaakt door O-Zone en Haiducii
Taal: Roemeens
Jaar: 2004

De Moldavische groep O-Zone, een van de laatste loten van de golf boys bands, is continu te horen in 2004 met Dragostea Din Tei, een eurodance hit die in het Roemeens wordt gezongen. De taalbarrière verdwijnt dankzij het bedwelmende refrein, waardoor heel Europa Roemeens gaat zingen en de titel nummer één wordt in tien landen.

KaraFun spreekt zijn talen! Hier vind je al onze nummers per taal. En als je je aangetrokken voelt tot één speciale bestemming, kijk dan tussen onze afspeellijsten zoals Top VS, Top Frankrijk, Top Duitsland, Top Spanje, Top Italië, Top Nederland, en nog veel meer!


Lees verder...

7 super KaraFun features die je niet moet vergeten

Sommige zangers hebben veel talent maar houden...

Zes nummers die zich lenen voor 'mama appelsap'

'Mama appelsap' kan een praktische noodgreep zijn...

Dit jaar wordt de muziek een filmster!

2019 wordt het jaar van de muziek! De muziek...

Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.