It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Ik zing vals. Nou en?

Zeker van je zaak zeg je tegen je vriendengroep: 'Weten jullie wat? Ik ga karaoken!'. Vol trots wacht je de reacties af, je rekent op applaus, hier en daar een vreugdetraan, bloemenkransen, flauwvallende mensen en t-shirts met je gezicht erop. Maar als enige aanmoediging volgen er ongeruste blikken en besmuikte lachjes. 'Kan je eigenlijk wel zingen?', 'Ga je echt het podium op voor al dat publiek?', 'Moet je dan niet alle nummers kennen?' en ook: 'Pas op, daar moet je niet mee spotten, je moet eerst een warming-up doen…' Alsof je hebt aangekondigd plaats te nemen in het Olympische skiteam ondanks een serieuze aanval van klutsknieën of dat je je hebt opgegeven voor de Zwarte Cross een week na een crossfiets te hebben gekocht…

Karaoke is geen zangwedstrijd

Als je erg verlegen bent, ben je even bang voor een karaoke-optreden als voor je eerste afspraak bij de tandarts. En toch zal 99,99% van de deelnemers direct na het teruggeven van de microfoon zeggen: 'Uiteindelijk was het best cool'. Denk daaraan voor je met pijn in je buik het podium beklimt: alles wat je riskeert, is een avondje plezier.

Kortom, niemand gaat zijn stoel omdraaien aan het eind van je optreden en niemand zal met de rode kaart zwaaien.

Het geheim: zelfspot

Het karaokepubliek is een goed publiek. Het is er op uit zich te amuseren met anderen en niet ten koste van anderen. Het publiek zal heel hartelijk zijn als er deelnemers zijn die hun angst weten te overwinnen met een stevige dosis zelfspot. Als je 'I Will Always Love You' verkracht, doe het dan niet half, rond de hoge noten af met de zelfverzekerdheid van een Castafiore.
Stel je Teddy Riner voor die zich met een tutu aan op het ijs waagt. Zou hij kwaadaardig uitgelachen worden om zijn wanprestatie of de sympathie van het publiek krijgen voor zijn gevoel voor zelfspot? Het antwoord is wel duidelijk.

Kortom, de lachspieren van het publiek zijn gevoeliger dan hun trommelvliezen.

Geen antidepressiva nodig!

Uitgaan, je vrienden ontmoeten, nieuwe vrienden maken, lachen, je laten gaan, plezier maken door een lied te kiezen dat je leuk vindt, uit volle borst zingen... Realiseer je dat je op zo'n avond met één enkele activiteit sociale banden versterkt en schept, je negatieve gedachten achter je laat en je ontdoet van al je spanningen. Heeft iemand je laten zitten? Schreeuw het uit op 'All By Myself' (maar na een tijdje zal je misschien moeten veranderen van nummer!). Maakt je baas je het leven zuur, kies dan voor 'You Don’t Own Me' van Lesley Gore!

Kortom, met karaoke kan je uitstekend afreageren.

Karaoke is geen wedstrijd…

Want ja, zingen op professioneel niveau vereist technische kennis, een goede voorbereiding, enz., maar niemand heeft ooit gezegd dat karaoke alleen voor professionals is! Dat Neymar bij PSG speelt, wil nog niet zeggen dat amateurvoetballers zouden moeten stoppen omdat ze geen Brazilianen zijn. Karaoke is voor alles een vrijetijdsbesteding, een gedeelde activiteit die in een vrolijke sfeer en met welwillendheid wordt uitgevoerd, zonder anderen te veroordelen.

Kortom, zingen is niet het voorrecht van hen die het goed kunnen, maar is voor iedereen die plezier wil maken!

… Maar het kan wel een sport zijn

Weten jullie hoeveel spieren er nodig zijn om te zingen? Niet minder dan 300, waarvan de meeste gezichtsspieren zijn! Wie wil nu nog geld uitgeven voor een botox-injectie?
Daarnaast is het effect op de gezondheid zeer gunstig op talloze gebieden. Je werkt bijvoorbeeld aan je ademhaling, wat heel goed kan zijn voor mensen met slaapproblemen. Een studie uitgevoerd door een Brits team in Wales heeft zelfs aangetoond dat zingen stress vermindert en het immuunsysteem versterkt dankzij de productie van cytokine.

Kortom, karaoke is goed voor de gezondheid!

Beleef een top karaoke experience met onze catalogus van 58,000 titels!

KaraFun ontdekken

Dit moet je lekker vinden!