7 zangers die een moderner alternatief brengen voor de traditionele kerstnummers

10/12/2018

Bij de voorbereidingen van het kerstfeest, zoals de boom versieren, boodschappen doen voor het kerstmaal, horen natuurlijk ook de traditionele kerstliedjes. Maar het continu aanhoren van deze overbekende deuntjes kan net zo onverteerbaar zijn als de jaarlijkse kerststol van de buren. En terwijl het kind in ons het in eerste instantie heerlijk vindt om te luisteren naar "Frosty the Snowman” zijn we half december toch echt aan iets anders toe!

Hier volgen zeven artiesten die gewaagd genoeg zijn om de kerstmuziek een beetje pit te geven.

Sia

Everyday is Christmas
Er was maar een nummer voor nodig, "Chandelier" in 2014, of de hele wereld zat met gespitste oren te luisteren naar dit ongelofelijke Australische talent, Sia. Aangezien ze droomde van een kerstplaat die een nieuwe wending kon geven aan dit moeizame genre, bracht Sia in 2017 het album Everyday is Christmas uit. In plaats van klassieke nummers te herinterpreteren, zoals de meeste collega's doen, schreef ze eigen nummers, waarbij ze gebruikmaakte van retro-effecten in kerstkaartstijl naast gebruikelijke arrangementen die leidden tot hitsingles als "Santa's Coming For Us".

Mariah Carey

All I Want For Christmas
Het is onmogelijk kerstalbums te bespreken zonder het album te noemen dat zorgde voor een frisse wind binnen het genre: Mariah Carey’s eerste kerstalbum, Merry Christmas, dat werd uitgebracht in 1994. Geïnspireerd door zowel gospel als kerstliederen, geeft Carey een demonstratie van haar vocale kwaliteiten op het album en met name in de hit "All I Want For Christmas Is You," die onmiddellijk voor voldoende warmte zorgt om alle ijsbloemen te laten ontdooien. Met bijna 15 miljoen geproduceerde exemplaren blijft het album het allermeest verkochte kerstalbum.

Justin Bieber

Mistletoe
Net 17 geworden en met slechts één album op zijn naam, bracht dé Bieber met het mooie haar zijn eerste kerstalbum uit, Under the Mistletoe. Al in het bezit van een superster-status, met de onbevangenheid van de jeugd, waagde Bieber zich in de kerstbusiness op een frisse en levendige wijze die bij veel kerstplaten tot dan toe ontbrak. De titeltrack is daar een goed voorbeeld van, een folk-pop ballade die, op de tekst en de bellen na, niet afweek van de rest van zijn repertoire in die tijd.

Michael Bublé

Jingle Bells
Michael Bublé is praktisch altijd van de partij nu rond Kerstmis dankzij zijn hit Let It Snow! Als single uitgebracht in 2003 en acht jaar later gevolgd door een compleet kerstalbum, is het niet verbazingwekkend dat het album White Christmas van Bing Crosby Bublé ertoe heeft aangezet een carrière als zanger te starten. Zijn warme crooner-stem met een natuurlijke elegantie is op zich al voldoende om het stoffige kerstgenre op te frissen, terwijl hij tegelijkertijd toch een zeker respect voor de kerstklassiekers bewaart.

Kylie Minogue

Santa Baby
Met haar dertiende album, in 2015 bij een nieuw label uitgekomen, zet Kylie Minogue haar hervonden vrijheid kracht bij door de grenzen van het kerstlied op te zoeken op het album Kylie Christmas. Zonder veel afstand te nemen van de gebruikelijke muziekformule weet ze dance, disco, pop en traditionele muziek succesvol te combineren.

Ariana Grande

Santa Tell Me
Toen ze nog maar 22 jaar oud was, bracht Ariana Grande haar tweede EP met kerstnummers uit, Christmas & Chill, twee jaar later gevolgd door Christmas Kisses. Beide albums getuigen van haar muzikaliteit, aangezien ze bijna volledig bestaan uit originele nummers, geïnspireerd op RnB en pop, haar favoriete stijlen.

Pentatonix

That's Christmas to Me
Van de negen albums die de Amerikaanse zanggroep Pentatonix heeft uitgebracht tussen 2012 en 2018 is wel een derde deel gewijd aan kerstnummers: PTXmas, That's Christmas to Me en A Pentatonix Christmas: wat duidelijk aangeeft hoezeer de vijf leden tellende groep gehecht is aan deze in de VS diep gewortelde traditie. De originaliteit van deze klassieke nummers heeft te maken met de muziekformule van de band, die technisch en stilistisch prachtig a capella zingt.

En verder:


Lees verder...

Geef muziek cadeau met de KaraFun geschenkbon

Dit jaar is het helemaal niet nodig om tijd te...

De 10 meest gezongen karaokenummers in 2018

Met zijn zes Grammy Awards, waarvan twee voor...

Dit jaar wordt de muziek een filmster!

2019 wordt het jaar van de muziek! De muziek...

Geef als eerste commentaar hierop
Log in om een reactie achter te laten.